+

Cytat

Popularne

Zamienniki produktów alergennych


W poprzednim poście wspominałam na co mogą być uczulone nasze pociechy, dzisiaj chciałabym trochę pocieszając mamy na diecie eliminacyjnej!

Zastępniki dla produktów alergennych:

Mleko krowie/ kozie:
 Zastąpić możemy mlekiem roślinnym - z czego?
- mleko sojowe
- mleko kokosowe
- mleko migdałowe ( 40g płatków migdałowych moczyć przez noc w wodzie, następnie przelać przez sitko, namoczone płatki wrzucić do blendera z 100ml przegotowanej wody - mixujemy aż będzie biały napój ok 2-5min)
- mleko z płatków owsianych
- mleko sezamowe

Każde z powyższych można kupić w sklepach zwykle na działach ze zdrową żywnością. Są też w rossmanie, biedronce. Trzeba wypróbować co nie szkodzi dziecku i co nam najbardziej smakuje.
Dla mnie nr 1 to mleko migdałowe - zawsze domowej roboty

Jajka kurze - czasem jest tak, że jaja przepiórcze nie uczulają i można je stosować zamiennie ale jest to rzadkość.
Jeśli chodzi o jajka jako składnik ciast, potraw - jako zagęstnik możemy użyć banana, kaszę jaglaną bądź po prostu pominąć ten składnik

Masło- na kanapiki można przede wszystkim użyć oliwy, następnie zrobić pyszne pasty z:
- avocado ( ja dodaje papryki )
- bazylii i oliwy
- suszonych pomidorów'
- słonecznika
- w zasadzie możesz zmixować co masz pod ręką - a jak za suche to dodać oliwy
- margaryna ( jeśli ktoś akceptuje ;) )

Wnioski:
Na diecie eliminacyjnej da się żyć :)
Do wszystkiego da się znaleźć zastępniki

I na koniec jeden przepis na słodkości z bloga smakołyki alergika

Należy mieć:

500 g mąki
250 g cukru trzcinowego
kostkę bezmlecznej margaryny
łyżeczkę proszku do pieczenia
lodowatą wodę
po 1/2 szklanki pestek słonecznika i płatków owsianych
na farsz:
4 duże jabłka typu szara reneta
3-4 łyżki cukru
łyżeczkę cynamonu

Jabłka obrać, pokroić i uprażyć z cukrem, wanilią i cynamonem. Z mąki, cukru, margaryny i proszku do pieczenia wyrobić kruche ciasto, dodając tyle wody, by dało się zagnieść. Podzielić masę na dwie równe części. Jedną z nich wylepić blachę, wstawić do piekarnika, nagrzanego do 175 stopni (termoobieg) i podpiec przez 10 minut. Do drugiej połowy dodać pestki oraz płatki i wyrobić kruszonkę. Na podpieczone ciasto wyłożyć mus jabłkowy i posypać go kruszonką. Ponownie wstawić do piekarnika i piec, aż kruszonka nabierze złotego koloru, czyli około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

© Agata | WS | x x.